Opublikowany przez: ULA 2012-02-04 11:19:31
Przedmioty te należy myć zawsze natychmiast po użyciu. Kupując jakiekolwiek nowe akcesoria kuchenne z drewna trzeba namoczyć je w occie jabłkowym i pozostawić na noc. Sprawi to, że miska, czy deska nie będzie wchłaniała zapachów żywności.
Nową miskę na sałatę warto przetrzeć szmatką z niewielką ilością oliwy jadalnej. Następnie opłukać ją pod gorącą wodą i po wyschnięciu znowu natrzeć oliwą.
Nieprzyjemny zapach czosnku lub ryby z deski do krojenia można usunąć pocierając ją połówką cytryny. Natomiast aby usunąć z wałka resztki ciasta, należy go dobrze posypać solą i wetrzeć ją ręką. Później wystarczy go opłukać i wytrzeć do sucha.
W drewnianych pojemnikach na chleb często pojawia się pleśń. Można uniknąć jej pojawiania się smarując wnętrze pojemnika octem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.